Frank Nuyts

Frank Nuyts werd geboren in Oostende op 3 februari 1957. Hij studeerde in Gent slagwerk en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium (o.a. bij Claude Coppens) en daarna compositie aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM) bij Lucien Goethals. Momenteel doceert hij compositie en orkestratie aan de School of Arts van de Hogeschool Gent.

Zijn eerste werken schreef hij in een modernistische postseriële stijl. Voor één van die werken, ‘Alsof de hand nooit meer weggaat’, kreeg hij in 1979 de Tenutoprijs voor compositie. ‘Rastapasta’ voor solostrijkers en fluit uit 1986 betekende echter de breuk met dat idioom. Hij ging de kant op van het postmodernisme en zijn werk wordt sindsdien gekenmerkt door een neotonale toonspraak en een zeer persoonlijke verwerking van invloeden uit de zogenaamde commerciële muziekgenres. Samen met Iris De Blaere richtte hij in 1989 de groep Hardscore op, waarmee voor deze nieuwe stijl ook een passend klankidioom werd gezocht. Voor deze groep componeerde hij zes ‘Hardscore Books’, waarvan het derde (1996) een compositieopdracht was van de Provincie Oost- Vlaanderen.

Toch schreef hij ook nog composities voor klassieke bezettingen: naast losse orkestwerken en heel veel kamermuziek, zijn eerste drie symfonieën, twee concerti, de kameropera ‘Ga.n’ en werken voor grote cross-overensembles.

Vanaf 2002 schreef hij muziek voor het theatergezelschap Ensemble Leporello (o.m. ‘Bekket’, 2003; ‘De wijdere wereld van water’, 2008; ‘Arabische nacht’, 2009). De kameropera ‘Middle East’ (2010) op tekst van Philippe Blasband componeerde hij in opdracht van LOD (regie: Johan Dehollander; spel: Thomas Bellinck; zang: Ruth Rosenfeld; muzikale uitvoering: Spectra Ensemble o.l.v. Filip Rathé). In de zomer van 2013 ging een andere kameropera in premiere, ‘Paternel’, opnieuw op tekst van Philippe Blasband in samenwerking met Trefpunt en The School of Arts Gent die in 2015 een prequel kreeg 'Chut!' gepresenteerd in De Bijloke in oktober 2016.

Frank Nuyts werd bekroond met de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen - Québec (1990), de eerste prijs in het Muizelhuiscompositieconcours (1991), de Cultuurprijs van de Stad Gent (1995), de Prijs Nieuwe Muziek van de Provincie Oost-Vlaanderen (2011) en de Sabam Award Hedendaagse muziek met Sonatas 13-18 (2013).

Agenda

Er zijn geen evenementen gepland

Recent nieuws