Frank Nuyts

/
/
Frank Nuyts
Frank heeft als componist de valkuilen van het academisme weten te omzeilen. Zijn muziek is grootstedelijk, dynamisch en zit vol verrassende wendingen. Hij overbrugt als een van de weinigen de onnatuurlijke kloof tussen de klassieke canon en zowat alles wat het postmodernisme, de pop- muziek, de jazz en de elektronische muziek hebben voortgebracht.

BIO

Frank studeerde percussie aan het Conservatorium van Gent en compositie bij Lucien Goethals aan het Instituut voor Pyschoacoustica en Electronische Muziek (IPEM).

Vanaf 1985 verwerkt hij ook elementen uit de populaire muziek in zijn werk. Toch blijven zijn composities gelaagd, ritmisch complex en virtuoos.

In 1989 richtte hij samen met Iris De Blaere de cross-overband Hardscore op, nam vier cd’s op waarmee ze internationaal toerden.

Sindsdien heeft hij een omvangrijk en gevarieerd oeuvre gerealiseerd van concerti, 5 symfonieën, 24 pianosonates, diverse vocale werken en kamermuziek. Samenwerkingen met belangrijke schrijvers als P. Blasband en R. Montero hebben geleid tot een aantal kameropera’s waaronder ‘Middle-East’ (voor LOD), ‘Tongval’, ‘Paternel’, ‘Chut!’ en ‘Cambio madre por moto’.

Projecten

Volg componist

Samen met Iris De Blaere richtte hij het festival ‘Voorwaarts Maart/En Avant Mars’ op voor het Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

De afgelopen jaren componeerde Frank een zeer divers repertoire: solostukken, ensemblestukken voor Khaldei Trio, Oxalys, Casco Phil en orkestwerken.

In 2017 richtte hij de band Beat Love Oracle op, een wervelend testosteron kwartet bestaande uit sax(en), marimba, e-bas en drums. Hiervan verschenen reeds 3 albums op het àMarxe-label, een vierde met de Amerikaans-Taiwanese pianiste Liang-yu Wang is in voorbereiding. 

Met het kwartet ‘Les nièces de Diderot’ presenteert hij de poëzie van Jana Arns sinds 2020.

Frank doceerde lange tijd compositie en orkestratie aan de School of Arts Gent en won verscheidene prijzen waaronder de eerste Sabam Awards voor klassieke muziek in 2013.

Scroll naar boven