Over

Over

Wat is Cluster? Ontdek hier alles over onze werking en onze doelen. Heb je vragen, aarzel dan niet contact op te nemen.

Cluster verhaal

Supporting Global Music Artists

Er groeit in Vlaanderen een ontzettend boeiende, vernieuwende, maar voor het brede publiek nog onbekende stroom van hedendaagse muziek die niet meer te vatten is onder één of twee noemers.

Het is het klinkende resultaat van een generatie componisten die hun weg zoeken in een heel diverse maatschappij. Ze zien kansen in de globalisering en digitalisering, en exploreren nieuwe technologieën, kunstdisciplines en culturen die bijna vanzelfsprekend hun weg vinden naar nieuwe creaties. Geen hokjes, geen taboes, geen stijlbeperkingen. Gewoon sterke, kwaliteitsvolle en verrassende muziek. Cluster brengt deze muziek samen onder de term Global Music.

De oprichters van Cluster delen hun passie voor Global Music en versterken elkaar in hun muzikale ambitie. Ondanks de jarenlange ervaring van de meeste muzikanten, bleken ze dezelfde uitdagingen te ervaren binnen het veranderende muzieklandschap. De muzikanten van Cluster geloven dat ze samen veel sterker staan om creatieve oplossingen te bedenken voor de moeilijkheden die ze allen ervaren. Ze slaan de handen in elkaar en streven naar een volwaardige plaats voor hun Global Music binnen het huidige muziekaanbod.

Bij de oprichting van Cluster stond reeds de ambitie voorop om aandacht te besteden aan onderzoek en talentontwikkeling. Het doel is om producties vanaf de creatie te ondersteunen, zodat die in professionele omstandigheden kunnen worden gerealiseerd. En vooral om dit te doen van onderuit: voor en door de muzikanten zelf.

De Cluster Missie

Cluster is een collectief van componisten/muzikanten die actief zijn binnen de Global Music.

Cluster biedt nieuwe creaties en projecten optimale slaagkansen door ze te ondersteunen op vlak van zakelijk beheer, administratie, onderzoek, persoonlijke ontwikkeling, productioneel advies, communicatie, publiekswerking en distributie. We investeren daarnaast in een goede netwerking, zichtbaarheid, promotie en spreiding. Cluster onderneemt op al die terreinen actie en zoekt ondermeer partnerships met muziekorganisaties, digitale platforms, steunpunten en overheden.

Cluster helpt hedendaagse componisten/muzikanten bij een verdere uitbouw van hun professionele carrière binnen het nationale en internationale muzieklandschap. Het verbindt de collectieve belangen en raakpunten tussen ieders praktijk en biedt zo een stuk zekerheid en bescherming aan deze generatie artiesten.

Cluster werkt als een collectief. De 8 huidige leden bepalen samen de prioriteiten van de werking van Cluster. De kunstenaars blijven binnen de structuur steeds centraal staan en nemen ook de verantwoordelijkheid voor hun eigen praktijk op. Elk van deze kunstenaars heeft verschillende formaties/ensembles/projecten waarin ze actief zijn als artistiek leider en muzikant maar ook in coproductie werken met andere podiumsectoren. Zowel collectief als individueel worden ze uitgedaagd en uitgenodigd om na te denken over het gehele artistieke en zakelijke proces.

Uitdagingen en impact

DE ambitie is helder.

De weg er naartoe is spannend. Het internettijdperk heeft de muziekwereld namelijk volledig veranderd. De globalisering en digitalisering van de voorbije decennia bieden weliswaar ongekende mogelijkheden, maar creëren ook ongekende uitdagingen. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk geworden om muziek mondiaal te delen en te verspreiden, maar het is aartsmoeilijk om als kleine vis in die tsunami gevonden te worden.

Onbekende kwaliteitsmuziek en waardevolle, innovatieve projecten worden heel snel verdrongen door populaire, bekende en gevestigde muziekprojecten. Daarom wil Cluster haar muzikanten helpen bij het verbeteren van hun zichtbaarheid, promotie en spreiding, en het verstevigen van hun netwerken.

Het tackelen van deze uitdagingen, is onze drijfveer om Cluster verder uit te bouwen tot een sterke en onmisbare partner binnen de muzieksector. Het blijft een uitdagend pad, maar samen verbeteren we zo wel de kansen van de hedendaagse generatie getalenteerde muzikanten en componisten.

Een andere grote uitdaging van de laatste jaren, is de druk van de economische return. Zalen hebben het steeds moeilijker om uit de kosten te komen, en slagen er daardoor niet meer in om muzikanten en hun entourage eerlijke lonen uit te betalen. Een gage dekt amper de dagprestatie, laat staan de volledige creatie en productie van de voorstelling. Daarom voelen muzikanten de druk om kleinere voorstellingen te maken die op slechts enkele repetities in elkaar gestoken worden. Eens een muzikant afstudeert, is er geen tijd en ruimte meer om écht creatief te werken en originele stukken te ontwikkelen.

Daar wil Cluster een antwoord op bieden door de omstandigheden zodanig te faciliteren dat er wel kwalitatieve, vernieuwende muziek kan gemaakt worden.

Historiek

Cluster werd in juni 2013 opgericht op initiatief van 4 componisten/muzikanten (Joris Vanvinckenroye, Wouter Vandenabeele, Geert Waegeman en Arne Van Dongen) die elkaar vonden in een gemeenschappelijke soort muziek en visie.

Ondertussen is Cluster uitgegroeid tot een collectief van 8 componisten/muzikanten:
Frank Nuyts, Stan Nieuwenhuis, Osama Abdulrasol, Wouter Vandenabeele, Joris Vanvinckenroye, Ananta Roosens, Maarten Decombel en Thomas Noël.

In totaal 8 professionele artiesten die ook artistiek leider zijn van één of meerdere groepen of muziekprojecten met internationale uitstraling. Alles samengeteld gemiddeld een 20-tal groepen waarbij ongeveer 60 muzikanten betrokken zijn.

Cluster wordt sinds 2015 structureel ondersteund door de Vlaamse Overheid voor de functie ontwikkeling

Heb je vragen voor het Cluster team?

Heb je vragen? Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Aarzel niet en neem contact met ons op.

Scroll naar boven