The Napoli Sessions

Voeg je koptekst hier toe

/
/
The Napoli Sessions
Thomas Noël richt zich voor The Napoli Sessions van The City’s Song tot Napolitaanse muzikanten die thuis zijn in alles wat met Napolitaanse traditionele cultuur te maken heeft.

BIO

‘Ah, there is no city that gives off so much noise and such a clamor as Naples.’ Elena Ferrante

Thomas Noël richt zich voor The Napoli Sessions van The City’s Song tot Napolitaanse muzikanten die thuis zijn in alles wat met Napolitaanse traditionele cultuur te maken heeft, hedendaagse jazz-muzikanten en muzikanten die de stedelijke identiteit in een hedendaagse versie vormgeven.

Doel is om tarantella’s en traditionele instrumenten te fusioneren met een jazz-idioom. Nummer per nummer zal het repertoire interactief worden opgebouwd, en de tussentijdse resultaten zullen systematisch worden gepresenteerd. De band wordt geconcipieerd rond één hoofdfiguur, één centrale stem. Tijdens de research- en de creatiefase worden ook andere, lokale, stemmen in het project geïntegreerd, en ter plaatse opgenomen.

Componisten

Vorige slide
Volgende slide
Image copyright Thomas Noël

De geschiedenis van de volkse Napolitaanse muziek die mondeling werd doorgegeven gaat ver terug in de tijd. De tarantella zou oorspronkelijk te maken hebben met de tarantula spin. Men ging ervan uit dat  je van een beet van deze spin waanzinnig kon worden en daarom begon het slachtoffer te dansen en te springen, om het gif uit te zweten. De dans werd voornamelijk gedanst door vrouwen die gewerkt hadden op het land, bij thuiskomst laat in de middag. Er werd gedanst, gezongen en gedronken totdat de gebeten danser erbij neerviel.

In de tarantella en ook in andere traditionele Napolitaanse vocale volksmuziek is er een onlosmakelijke band tussen de stem en de tamboerijn (en de aanstekelijke chitarra battente), de melodieën en het rituele, feestelijke, hypnotiserende, ongeremde, louterende en soms zelfs mystieke karakter. Er zijn duidelijke diverse (oude Italiaanse en Griekse, Arabische, Spaanse, Franse) culturele invloeden in aanwezig. 

De tarantella leeft voort in uiteenlopende vormen en in diverse genres van de muziek. Deze muziektraditie inspireerde ook moderne componisten zoals Stravinsky (Le Sacre du Printemps-Pulcinella), of filmregisseurs zoals Philippe Claudel (Tous les soleils). 

Aanbevolen Video's

Video Playlist

1 Video's

Book Agenda

Scroll naar boven